Search

Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 81

Directions (1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below:

Number of students enrolled in five colleges over the years.

  1. If from college N in 2011, 80 % of the students enrolled appeared in a competitive examination, out of which 75 % students passed, how many students passed the examination ?
    260
    252
    245
    222
    None
    Option B
    Solution:
    In college N 2011
    420*80/100*75/100=252.
  2. In 2012, from all the colleges together an overall 50 % of the students enrolled for a special course total how many students enrolled for these course ?
    1120
    995
    1070
    1230
    None
    Option C
    Solution:
    In 2012 430+390+450+460+410=2140
    100 ……………….. 2140
    50 ………….. ?==> 1070.
  3. What is the average number of students enrolled for college Q for all the years is
    430
    420
    455
    474
    None
    Option D
    Solution:
    Q all the year
    540+470+410+520+430=2370
    Average=2370/5=474.
  4. The Average number of students enrolled from college M for all the years together is approximately what percent of the average number of students enrolled from college O for all the years together ?
    82%
    88%
    79%
    84%
    None
    Option B
    Solution:
    M =360+410+430+380+440=2020
    Average=2020/5=404
    O=520+470+450+400+440=2280
    Average=2280/5=456
    456……………… 100
    404……. ?==> 88%.(approx)
  5. What is the ratio of the number of student enrolled with college P in 2011 and 2012 together with college N in the same year?
    89:81
    81:89
    78:73
    73:78
    None
    Option A
    Solution:
    P in 2011 and 2012 =430+460=890
    N in 2011 and 2012 =420+390=810
    Then Ratio 890:810=89:81.

Directions (6-10): Study the following table carefully and answer the questions given below:

  1. If the profit earned by Company C in the year 2003 was Rs. 25.2 lakhs, what was the income in that year?
    Rs445.2Lakhs
    Rs410.5Lakhs
    Rs385.6Lakhs
    Rs405.4Lakhs
    None
    Option A
    Solution:
    Income /Expenditure=(100+x) /100
    x is profit percent.
    Profit earned by Company C in 2003
    6 ………………………. 25.2
    106(100+6)………….. ? ==> Rs445.2Lakhs
  2. What is the percentage rise in profit of Company E in the year 2000 from the year 2002?
    36%
    32.5%
    28%
    33.33%
    None
    Option D
    Solution:
    In 2000 profit percent=12
    In 2002 profit percent=9
    9 …….. 100
    3(12-9)….. ?==> 33.33%.
  3. If the profit earned by Company B in the year 2002 was Rs. 2.2 lakhs, what was the expenditure in that year?
    Rs15Lakhs
    Rs18Lakhs
    Rs20Lakhs
    Rs24Lakhs
    None
    Option C
    Solution:
    Profit percent by company B in 2002=11
    11 …….. 2.2
    100 …… ? ==>Rs20Lakhs.
  4. What was the average per cent profit of Company D over all the years together?
    8.5%
    9.16%
    11.25%
    8.33%
    None
    Option B
    Solution:
    Profit percent of Company D in all years=11+15+6+4+9+10=55
    Average=55/6=9.16%.
  5. What is the difference between the per cent profit earned by Company A in the year 2003 and the average per cent profit earned by the remaining Companies together in that year?
    5.8%
    6.2%
    6%
    5.4%
    None
    Option A
    Solution:
    Profit percent by company A in 2003=13
    Profit percent earned by all other company except A in 2003=6+6+9+11+4=36
    Average=36/5=7.2
    Difference=13-7.2=5.8%.



 

Related posts

  • pulkit

    thankuuu 🙂

  • jaga

    THANK U MAM

  • Kajal

    thanku plz update daily one set of d.i for syndicate bank