Search

Quantitative Aptitude: Number Series Set 68

Directions: The following series are based on a specific pattern. One number in the series is wrong. Find that odd one out.

  1. 14, 21, 35, 63, 121, 231
    63
    121
    35
    231
    14
    Option B
    Solution:
    14………… 21…………. 35…………… 63…………… 121(119)……….. 231
    ………7 …………. 14 ………. 28 …………… 56 ……….. 112.
  2. 12, 7, 8, 13, 27, 69, 206.5
    27
    206.5
    69
    12
    8
    Option C
    Solution:
    12*0.5+1=7
    7*1+1=8
    8*1.5+1=13
    13*2+1=27
    27*2.5+1=69(68.5)
    68.5*3+1=206.5.
  3. 26, 34, 61, 125, 254, 466
    61
    254
    34
    466
    26
    Option B
    Solution:
    26+23=34
    34+33=61
    61+43=125
    125+53=254(250)
    250+63=466.
  4. 350, 304, 265, 240, 224, 215
    240
    350
    224
    304
    215
    Option D
    Solution:
    350-72=304(301)
    301-62=265
    265-52=240
    240-42=224
    224-32=215.
  5. 25, 128, 518, 1553, 3112, 3119
    518
    1553
    128
    3119
    3112
    Option A
    Solution:
    25*5+3=128
    128*4+4=518(516)
    516*3+5=1553
    1553*2+6=3112
    3112*1+7=3119.
  6. 5, 55, 495, 3465, 17455, 51975
    495
    17455
    3465
    55
    51975
    Option B
    Solution:
    5*11=55
    55*9=495
    495*7=3465
    3465*5=17455(17325)
    17325*3=51975.
  7. 7, 4, 6, 9, 20, 52.5, 160.5
    52.5
    9
    160.5
    6
    20
    Option D
    Solution:
    7*1/2+1/2=4
    4*1+1=6(5)
    5*3/2+3/2=9
    9*2+2=20
    20*5/2+5/2=52.5
    52.5*3+3=160.5.
  8. 14, 15, 29, 90, 351, 1756
    351
    29
    90
    15
    1756
    Option C
    Solution:
    14*1+1=15
    15*2-1=29
    29*3+1=90(88)
    88*4-1=351
    351*5+1=1756.
  9. 33, 38, 45, 54, 65, 80
    45
    80
    65
    54
    38
    Option B
    Solution:
    33+5=38
    38+7=45
    45+9=54
    54+11=65
    65+13=80(78).
  10. 16, 8, 12, 30, 105, 475
    475
    8
    12
    105
    30
    Option A
    Solution:
    16*1/2=8
    8*3/2=12
    12*5/2=30
    30*7/2=105
    105*9/2=475(472.5).



 

Related posts