Search

Quantitative Aptitude: Number Series Set 75

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is wrong. Find that odd one out.

  1. 1, 2, 5, 29, 677, 458330
    677
    458330
    29
    2
    5
    Option C
    Solution:
    1*1+1=2
    2*2+1=5
    5*5+1=26
    26*26+1=677
    677*677+1=458330.
  2. 20, 24, 33, 49, 74, 112
    24
    112
    49
    74
    33
    Option B
    Solution:
    20+22=24
    24+32=33
    33+42=49
    19+52=74
    74+62=110.
  3. 12, 27, 57, 105, 162, 237
    387
    252
    105
    72
    27
    Option C
    Solution:
    12+(15*1)=27
    27+(15*2)=57
    57+(15*3)=102
    102+(15*4)=162
    162+(15*5)=237.
  4. 50, 90, 155, 240, 375, 577.5
    577.5
    155
    240
    375
    90
    Option B
    Solution:
    50…………90…………150…………240…………375…………577.5
    ……..40…………60…………90…………..135…………202.5
    …………..*1.5………..*1.5…………*1.5…………*1.5.
  5. 1, 9, 125, 149, 729, 121
    729
    9
    125
    149
    121
    Option D
    Solution:
    13 = 1
    32 = 9
    53 = 125
    72 = 49
    93 = 729
    112 = 121.
  6. 4, 8, 16, 54, 224, 1130
    8
    54
    1130
    224
    16
    Option A
    Solution:
    4*1+2=6
    6*2+4=16
    16*3+6=54
    54*4+8=224
    224*5+10=1130.
  7. 2, 10, 30, 68, 130, 225
    68
    30
    10
    225
    130
    Option D
    Solution:
    13 +1=2
    23 +2=10
    33 +3=30
    43 +4=68
    53 +5=130
    63 +6=222.
  8. 60, 490, 1920, 3840, 3840, 1920
    1920
    3840
    490
    60
    None
    Option C
    Solution:
    60*8=480
    480*4=1920
    1920*2=3840
    3840*1=3840
    3840*0.5=1920.
  9. 2, 16, 44, 105, 212, 436
    105
    212
    44
    16
    436
    Option A
    Solution:
    2*2+12=16
    16*2+12=44
    44*2+12=100
    100*2+12=212
    212*2+12=436.
  10. 3.5, 7, 26, 84, 420, 2520
    84
    26
    2520
    420
    7
    Option B
    Solution:
    3.5*2=7
    7*3=21
    21*4=84
    84*5=420
    420*6=2520.



 

Related posts